talent4

 

Persoonlijke behoeften en talenten komen soms niet tot uiting omdat de negatieve of positieve druk vanuit de omgeving (of het eigen mentale model) te groot is.

Hoe goed ken jij jezelf?

Herken jij bij jezelf het verschil tussen wilskracht en passie? Hoewel wilskracht een positieve eigenschap is komt deze niet zelden voort uit een door jezelf of door de omgeving opgelegde positieve of negatieve druk.

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je de dingen doet die je doet?

  • Komt dit werkelijk vanuit jezelf omdat je het leuk vind en omdat je er energie van krijgt?
  • Of doe je dit, als je eerlijk bent, omdat het je aanzien, waardering of (veel)geld oplevert?
  • Of omdat je denkt dat dit vanuit je omgeving verwacht wordt?

Max Verstappen’s carrière tot nu toe: een ogenschijnlijk zeer getalenteerde F1 coureur die er ook nog eens plezier in lijkt te hebben. Daarnaast laat hij zien, dat hij elke keer weer meer vaardig is in zijn sport. Dat is wat wij zien. De onderliggende motivaties of drijfveren zijn alleen bekent voor de mensen die heel dicht bij hem staan. Het is wel duidelijk, dat hij in staat wordt gesteld het beste uit zichzelf te halen door zijn omgeving; er staat een heel team voor hem klaar en vanuit de familie is ook veel aandacht. Maar is dit negatieve (pushen) of positieve (faciliteren) druk?

Is de inzet van Max een aan zichzelf opgelegde opdracht, bijvoorbeeld ‘Ik wil (moet) de beste zijn, zodat ik dan respect krijg van….’ (mentale druk). De toekomst zal het uitwijzen.

Wil jij direct inzicht krijgen in jouw talenten, drijfveren en ontwikkelrichting?

Met een TMA assessment krijg je inzicht in wat jouw drijfveren zijn en wat jouw talenten zijn. Hoe mooi zou het zijn als je dit inzicht hebt en je hiermee kunt focussen op je verdere carrière? Als je weet wat je drijft kun je gericht een bij jou passende omgeving kiezen. Als je weet wat je talenten zijn kun je hier gericht een ontwikkeltraject (persoonlijke ontwikkeling en ook bij jou passende opleidingen) voor starten om deze nog beter / efficiënter in te zetten.

Vervolgens kun je ervaringen op doen en dus steeds vaardiger worden in werk waar jij plezier in hebt. Wij hopen, dat Max echt vanuit zichzelf bevlogen is en zijn passie verder ontwikkelt. Dat is namelijk exact wat wij voor onszelf zoeken in ons werk en wat wij ook jou gunnen.

Wil jij vanaf nu doen waar je energie van krijgt en wat makkelijk te ontwikkelen is omdat het bij jouw talenten past?

De hele maand oktober bieden wij een TMA analyse + terugkoppelgesprek aan tegen 10% korting. Op onze website www.corporatevisionairs.nl kun je nog eens nalezen wat TMA precies inhoud en hoe zo’n rapport eruit ziet.

Vorige artikel in deze serie:

Talentontwikkeling 3 – Groei en stimulerende omgeving

Iedereen start op niveau ‘0’ en moet kennis en ervaring op doen om vaardig te worden. Vaardigheden groeien het snelst in een stimulerende omgeving en als er correlerende drijfveren en talenten aanwezig zijn.  Lees artikel

Talentontwikkeling 4 – Mentale druk versus persoonlijke behoefte en talent
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmailby feather